Kura skymning

Nu var det dags att KURA SKYMNING igen och i detta novembermörker behövs det så väl. Det infinner sig ett lugn när lamporna släcks och bara lågorna från stearinljusen fladdrar.

Varje år i november ”kurar vi skymning” på biblioteken runt om i nordens alla länder och samma text läses i alla länderna. Nordenföreningen håller fast vid den gamla traditionen av berättande och högläsning och temat för i år är fest i norden.  Föreningen Norden bildades för 100 år sedan, men Ätradalens Nordenförening som vi tillhör fyller 70 år i år.
Denna gång var Ulrika Larsson från Akademibokhandeln i Halmstad inbjuden att läsa årets text som hämtats från den danska författaren Karen Blixens bok Babetts gästabud. Händelserna i boken utspelas i den lilla orten Berlevåg i Nordnorge i början av 1900-talet, där den franska flyktingen Babette ska ställa till ett överdådigt kalas med mat som norrmännen aldrig smakat förr.
Ulrika Larsson som läste årets text är vi vana att höra på radio, där hon recenserar böcker så inlevelsefullt att man blir jättesugen på att läsa dem. Det gjorde hon nu också efter kaffet på Ätrans biblitek, där vi satt ivrigt lyssnande och som en försmak av julafton lottade hon ut böckerna hon presenterat.
Böcker ska inte bara läsas kvällstid. I skolorna runt om i norden ”kuras gryning”.
Då läses texter som lämpar sig för barn. I Ätranskolan kurade barnen i förskoleklassen ihop sig i morgontimman utomhus vid elden och Irene Andersson läste Astrid Lindgrens text Pippi firar födelsedag.
Anita Thol