Vänortsbesök i Odsherred – Danmark

 

I somras var vi ett glatt gäng från Ätradalens Föreningen Norden som åkte till vår Vänort Odsherred i Danmark för att träffa fler vänner från våra vänorter i Norden.

Vi började med att bli inkvarterade hos våra värdfamiljer, spise och umgås på fredagskvällen.

Lördagsmorgon var det invigning med flagghissning. Därefter fick vi en genomgång av projektet Landsby Makeover, som började 2013. Där byarna i kommunen varje år får ansöka om 25.000 kronor var att försköna och utveckla sin by. Fem byar får det beviljat varje år. Vi åkte en busstur runt Geopark Odsherred och besökte några byar som fått bidrag och ansvarig redogjorde för vad de åstadkommit. Det var röjning för rekreationsområde med bänkar och stigar, olika byggnationer t.ex. typ stor grillkåta där byborna samlades med lite iordningsställande för barnen utanför. Mycket mer hade det blivit i alla byar som fått det godkänt genom åren.

I och med att folket i byn hjälptes åt, ökade det sammanhållningen i byarna och fler idéer kom upp. Roligt att möta dessa eldsjälar som finns på landet. Under rundresan i Geoparken berättades det hur man byggde vallar och torrlade Lammefjorden och fick en fantastisk bördig odlingsmark där man odlar grönsaker av mycket hög kvalité. Det blev också besök på Audebo pumpstation som dränerar Lammefjorden och Hempel Glasmuseum för en del.

På kvällen blev det en trevlig middag på Odsherred Brandmuseum. Roligt att sitta mitt bland gamla brandbilar och äta och sjunga. Söndagen var det kyrkobesök och guidning av kalkmålningarna i Höjby kyrka. Eftermiddagen och kvällen umgicks vi med några fler värdfamiljer och deras gäster. Så gemytligt att höra och prata olika Nordiska språk, man lär sig lite nya ord varje år. Rekommenderar varmt ett besök i denna idylliska landsbygdsmiljö i Danmark.

Läs mer på UNESCO- Global Geopark Odsherred.

Gunilla Palm