Nordisk vecka i Falkenberg 19 – 26 maj 2019 med anledning av Norden 100 år!

 

Till strålande sol, trevlig underhållning av de duktiga eleverna från Vesterhavsskolans Entertain under ledning av Christer Borg och goda Nordenbakelser till kaffet invigdes Nordenveckan i Stålboms Trädgård av Georgia Ferris, ordförande i Kultur-, fritids- och tekniknämnden. De cirka 150 åhörarna; bestående av kaffedrickande gäster, anhöriga till de uppträdande ungdomarna samt nordenmedlemmar, hälsades välkomna av Eva Johansson, vice ordförande i Ätradalen.

Det hela började för cirka två år sedan då nordenavdelningarna i Falkenbergs kommun gemensamt presenterade sin vision för Falkenbergs kommun hur vi ville fira Föreningen Norden 100 år 2019. Många möten följde, två steg framåt och ett tillbaka, det kom ett val emellan vilket innebar nya möten med nya politiker, kontakter och bearbetning av kommunfolk, näringsliv, företag och andra föreningar utmynnade så småningom till veckans program vilket vi är stolta över.

Under veckan hade allmänheten fri entré till fyra arrangemang ytterligare förutom invigningen.

På tisdagen arrangerade Katrinebergs folkhögskola en föreläsning med Lene Rachel Andersen, där hon tog upp den nordiska kulturella utvecklingen med temat ”En europeisk historia om skönhet och frihet”.

Eleverna från Falkenbergs Kulturskola spelade instrumental musik från de nordiska länderna; en blandning av klassisk musik och folkmusik på stadsbiblioteket under onsdagskvällen.

Studieförbundet Vuxenskolan stod som arrangör på torsdagskvällen när naturfotograf Thomas Andersson visade bilder och berättade om ”Så in i Norden vacker natur” på fotomuseet Olympia.

På fredagskvällen arrangerade Vinberg-Ljungby församling en vårkonsert för en fullsatt kyrka i Ljungby med de tre körerna; Cantate Domino, Gospel Bliss och Stafsingekören Vocalis.

Under torsdagen anlände våra inbjudna nordiska gäster från Danmark, Färöarna och Norge; sammanlagt 22 personer. Vi hade sammanställt ett speciellt program för dem, nämligen:

-besök på en ny förskola i Skogstorp
-guidning av Ingemar Alenäs av Hertingprojektet vid Ätran
-besök på Sörby Naturhälsogård där Grön Rehab tillämpas
-rundvisning på Mötesplats Mölle där seniorverksamheten beskrevs
-guidning på Ringsegårdens Konstgård med utställningar av Gunnar Brusewitz och Lars Jonsson

Jubileumsveckan avslutades med en fest för de tre jubilarerna; nämligen Föreningen Norden 100 år och avdelningarna Ätradalen och Morup-Vinberg båda 70 år, på Restaurang Ekholmen i Vessigebro där Mia Abrahamsson underhöll oss med vacker sång. Under kvällen hölls tacktal från våra vänorter och Hallands distrikt samt gåvor och blommor överlämnades till avdelningarna Ätradalen och Morup-Vinberg.

Vi känner stor tacksamhet till våra sponsorer; Falkenbergs Sparbank, Falkenbergs kommun och Letterstedtska föreningen Stockholm som bidragit ekonomiskt, och alla andra som har hjälpt till att förgylla den här veckan; såsom Hermans restaurang som erbjudit nordisk meny, Peters och Stålboms konditorier som tillhandahållit en specialkomponerad bakelse, Suseå choklad & deli som tillverkat en nordisk pralin med smak av fläder och havtorn, biblioteken och Falkenbergs bokhandel som lyft fram nordisk litteratur och kommunens lunchmeny i skolor och på äldreboenden som haft nordiskt inslag.

Nu inväntar vi Nordens jubileumslogga i sommarplanteringen söder om Tullbron.

Hela året 2019 är ett jubileumsår för Föreningen Norden. Vi kommer att visa upp oss på Sparbanksdagen i Falkhallen, Falkenberg den 31 augusti och Falkenbergs föreläsningsförening kommer att ha en nordisk föreläsning i höst.

Se mer på detta bildspel!

Marita Sköldborn Gustafsson                                 Monica Carlsson
Ätradalen                                                                     Morup-Vinberg